Georgian Flag
USA Flag
Sign in
ზემოთ ასვლა

როგორ შევარჩიოთ ხარისხიანი და ნატურალური თაფლი?

ხარისხიანი თაფლის შერჩევა საკმაოდ მნიშვნელოვანია, რადგან ბაზარზე ხშირად გვხვდება ფალსიფიცირებული პროდუქტი. ნატურალური თაფლი არა მხოლოდ გემრიელი, არამედ ძალიან სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის. ამიტომ, ყიდვისას ყურადღება უნდა მივაქციოთ რამდენიმე მნიშვნელოვან მახასიათებელს:

  1. კონსისტენცია: ნატურალური თაფლი არის სქელი, ბლანტი და ნელა გადმოედინება კოვზიდან. თუ თაფლი თხელია და წყალივით იღვრება, ეს შეიძლება მიუთითებდეს იმაზე, რომ მასში დამატებულია წყალი ან შაქრის სიროფი. კოვზიდან გადმოღვრისას, კარგი თაფლი წარმოქმნის გრძელ, უწყვეტ ნაკადს, რომელიც ლამბაქზე ბორცვივით რჩება.
  2. არომატი: ნატურალურ თაფლს აქვს გამოხატული, სასიამოვნო ყვავილოვანი არომატი, რომელიც დამოკიდებულია იმ მცენარეებზე, საიდანაც ფუტკრებმა ნექტარი შეაგროვეს. ფალსიფიცირებულ თაფლს შეიძლება საერთოდ არ ჰქონდეს სუნი, ან ჰქონდეს ხელოვნური, შაქრის სუნი.
  3. კრისტალიზაცია: დროთა განმავლობაში, განსაკუთრებით დაბალ ტემპერატურაზე შენახვისას, ნატურალური თაფლი კრისტალდება. ეს არის ბუნებრივი პროცესი და მიუთითებს თაფლის ნატურალურობაზე. კრისტალები შეიძლება იყოს წვრილი ან მსხვილი. ზოგიერთი სახეობის თაფლი უფრო სწრაფად კრისტალდება, ზოგი კი - უფრო ნელა. კრისტალიზებული თაფლის გასათხელებლად, შეგიძლიათ ქილა მოათავსოთ თბილ წყალში (არა მდუღარეში!).
  4. ფერი: თაფლის ფერი შეიძლება მერყეობდეს ღია ყვითლიდან მუქ ყავისფერამდე. ფერი დამოკიდებულია თაფლის წარმომავლობაზე. მაგალითად, აკაციის თაფლი ღია ფერისაა, წაბლის კი - მუქი.
  5. გემო: ნატურალურ თაფლს აქვს ტკბილი, სასიამოვნო გემო, რომელიც შეიძლება განსხვავდებოდეს იმის მიხედვით, თუ რომელი მცენარისგან არის მიღებული ნექტარი. ფალსიფიცირებულ თაფლს შეიძლება ჰქონდეს ზედმეტად ტკბილი ან უსიამოვნო გემო.

თაფლის სახეობები და მათი სასარგებლო თვისებები?

ჩვენთან წარმოდგენილია თაფლის რამდენიმე ძირითადი სახეობა, თითოეული თავისი უნიკალური თვისებებით:

  1. აკაციის თაფლი: ნაზი გემო, ნელა კრისტალდება, სასარგებლოა საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის;
  2. ცაცხვის თაფლი: ცაცხვის თაფლი ტკბილია, თუმცა ხანდახან ცოტა სიმწარეც დაკრავს. ცაცხვის თაფლის მიღება რეკომენდებულია გრიპის, ხველების და მაღალი ტემპერატურის დროს;
  3. წაბლის თაფლი: მინერალებით მდიდარი, ეფექტური იმუნიტეტის გასაძლიერებლად;
  4. მინდვრის ყვავილების თაფლი: უნიკალური გემოსა და მრავალფეროვანი თვისებების მატარებელი;
  5. შერეული თაფლი: მდიდარი გემოთი და კომპლექსური სასარგებლო თვისებებით;

თუ გსურთ უფრო მეტი გაიგოთ თაფლის სახეობებზე და მათ საასარგებლო თვიზებებზე შეგიძლიათ გაეცნოთ აქ